TENTOONSTELLNG
22 februari tot 25 maart
Laat jouw gebakken aardewerk zien in de mooie vitrinekastjes in etalages van de winkels van Ermelo. Je kan je aanmelden via de knop !

Ga aan de slag als pottenbakker met
hulp van lokale keramisten
. Aan de hand van de originele scherven maak
je je eigen versie van het Ermelosche aardewerk. Deze workshop is geschikt voor
jeugd tussen de 10 en 14 jaar en is geheel gratis.  Aanmelden is gewenst, spontaan meedoen kan ook 

Ga aan de slag als pottenbakker met hulp van lokale keramisten. Aan de hand van de originele scherven maak je je eigen versie van het Ermelosche aardewerk. Deze workshop is geschikt voor jeugd tussen de 10 en 14 jaar en is geheel gratis. Aanmelden is gewenst, spontaan meedoen kan ook ! 

Ga aan de slag als pottenbakker met hulp van lokale keramisten. Aan de hand van de originele scherven maak je je eigen versie van het Ermelosche aardewerk. Deze workshop is geschikt voor jeugd tussen de 10 en 14 jaar en is geheel gratis. Aanmelden is gewenst, spontaan meedoen kan ook ! 

Op vrijdag 19 augustus stoken we voor de allereerste keer onze zelfgemaakte oven!  Kom langs op de Oude Nijkerweg ! Zaterdag maken we de oven open… 

te maken.  Meldt je aan op via de knop MEEDOEN.

SCHERVEN VAN GELUK ERMELO

Een paar jaar geleden werden bij de bouw van de Branderskamp ( AH ) resten van pottenbakkers-ovens en scherven van potten uit de 14e eeuw gevonden.  Deze eerste Ermelosche industrie voorzag de hele regio van aardewerk, maar bijna niemand in Ermelo kent dit bijzondere archeologische verleden. Wij willen daar verandering in brengen, zo is ons plan ontstaan.

Vanaf mei herbouwen we met zijn allen zo’n werkende oven ( formaat kleine iglo ) en krijgen daarbij hulp van kenners van middeleeuwse ovens.  We sluiten de bouw af met een proef-stook op het Oogstfeest op 20 augustus.

In september gaan kinderen / jongeren  8 -14 jaar met hulp van lokale keramisten aan de slag. Als ware archeologen en kunstenaars maken ze hun eigen versie van het Ermelosche aardewerk en mogen werken met de echte potscherven als inspiratiebron.

Tijdens de herfstmarkt op 22 oktober stoken we de oven en bakken we hun aardewerk.  We doen dat met eikenhakhout uit de Ermelosche bossen dat scouting Alexandergroep en leerlingen van Groevenbeek – profiel groen – hebben gekapt.  We sluiten Scherven van Geluk af met een tentoonstelling in de winkels van Ermelo.

Binnenkort opent de tentoonstelling van Scherven van Geluk in het centrum van Ermelo. In veel winkels en panden komt een speciaal vitrinekastje in de etalage waarin potjes die gemaakt en gebakken zijn tentoongesteld zullen worden. Een prachtig ontworpen raamsticker zal het kastje omlijsten, en biedt daarnaast ook achtergrondinformatie over het project. 

Gelukkig is Scherven van Geluk omarmt door veel bewoners / ondernemers uit Ermelo en het is geweldig dat straks het zelfgemaakte aardewerk in veel etalages te bewonderen zal zijn. Wist u dat door kinderen en volwassenen meer dan 150 potjes zijn gekleid en gebakken?  In Museum Het Pakhuis en het Huis van Ermelo is een uitgebreide collectie met zelfgemaakt en historisch aardewerk te zien. Deze locaties kunnen dan ook als start- of eindpunt dienen voor een mooie Scherven van Geluk wandeling door het dorp.


We zijn begonnen met het plaatsen van de 32 video's uit onze instagram en facebook feeds!

Misbaksel uit Ermelo

Bij het stoken kwam niet al  het aardewerk heel uit de oven.  Soms ontstonden er scheuren, zakte een pot in elkaar, of was de oven te heet en

lees meer »

snoeihard gezaagd

HET STOOKHOUT IS GEZAAGD  Afgelopen week heeft klas 4 van Groevenbeek VMBO profiel groen onder leiding van Boswachter Henk Jan Zwart in een bos aan de Leuvenumse weg

lees meer »

even voorstellen Aebele Trijsburg

DE OVENMEESTER Aebele Trijsburg is onze specialist ovenbouw en kenner van het bakken van keramiek met een houtgestookte oven. Aebele is kunstenaar, pottenbakker en re-enactor. Onder de naam Atelier

lees meer »